Povestea unui angajat năuc de cap - back
Domnul Stăun se fâstâcește, se scarpină, se enervează și răbufnește. Răbufnește oarecum tăcut. Singura diferență între răbufnire și liniștea deplină e un murmur lugubru, dar mântuit de speranță și optimism. Din spatele monitorului nu-i pasă. Nu vrea să fie director. Vrea doar să răstoarne mitul celor opt ore de lucru. Mitul normei întregi, că trebuie, că nu trebuie. Vrea să tulbure amorțeala minții administrative.
Privit din lateral, domnul Stăun arată a litera S. Deși nu are nici cea mai mică intenție de a prezenta administrației alfabetul, în încercarea de a umbla cu burta trasă nu rezolvă nimic.., arată doar a P întors, în oglindă. Pe cale de consecință, înseamnă că are fundul la fel de bombat.
În fine, misiunea e clară: trebuie să răstoarne mitul lui 16:30. La locul de muncă convertim acțiunea în bani. Acțiunea poate fi efort fizic productiv sau efort intelectual productiv. Mai este nevoie de un termen cât timp avem la dispoziție să exercităm acțiunea spre a obține rezultatul cerut? În rest, este privare de libertate ceea ce înseamnă infracțiune în lumina codului penal.
A ți se impune staționarea într-o incintă opt ore înseamnă privare de libertate. Nu ești plătit în schimbul libertății tale pentru că nu poți dispune de dreptul la libertate nici chiar tu însuți. Dreptul la libertate este fundamental, inerent ființei umane, prezintă chiar rădăcini transcedentale. Primești bani în schimbul unui produs: fizic sau intelectual, nu în schimbul libertății. Produsul trebuie să se nască într-un anumit timp stabilit de la bun început. Datoria ta este să prezinți produsul la timp și atât. Obligația impusă de cele opt ore de a staționa într-un perimetru este ilegală, este reprobabilă. Libertatea nu e bun vandabil. De libertate nu poate dispune nici măcar subiectul libertății.
Stăun se relaxează. În spatele monitorului nu vrea să fie director. Vrea doar exegeza corectă a spiritului legii, al dreptului, al dreptății. Se va răzbuna? Nu. Doar o va scălda, așa cum o scaldă administrația. Observă că a găsit un nou sens verbului: a (o) scălda: a emite o afirmație aparentă ca paravan acțiunilor de salvare a propriei vieți, a propriei libertăți din substrat. A o scălda înseamnă a te autodetermina
din păcate.. văzându-ne nevoiți să recurgem la astfel de tertipuri rezultate din managementul întreprinderii. E drept că nu ți se scot dinții pe viu ca în temnițele comuniste, dar libertatea e libertate garantată de însuși Dumnezeu. Nu-i tocmeală.
Stăun rămâne în spatele monitorului, nu are de rezolvat nimic prin oraș. Nu vrea să fie director, vrea doar să pună semnul egal între intenția comunistului și a capitalistului. Dictatura. Dezinteresul total față de garanțiile lui Dumnezeu. După cum spuneam mai sus, libertatea este garantată de Dumnezeu. Cui îi pasă?! Comunistului? Nu. Ăsta e cu dialectica materialistă, cu propășirea prin materie. Dar îi pasă capitalistului? Nu. Ăsta mai are de înghițit niște materie, mai are de pus pământ pe suflet. Ăsta îngroapă spirit și drepturi inerente, nu trupul.
Trupul trebuie să putrezească, să pută în perimetrul întreprinderii cât de mult. Comunistul și capitalistul nu alege suferința pentru a scăpa de suferința păcatului, ci guvernează în sensul păcatului care îi aduce atâtea victorii și bucurii. Halal dușmănie între cei doi! O fi doar așa de ochii noștri, ai sclavilor moderni. E 14:20. Stăun mai are de stat. Totul e gata. Sarcina e îndeplinită. Dar mai are de stat în spatele monitorului de unde nu vrea să fie director, de unde realizează că cel mai propice sistem întru demnitatea și decența societății este cateheza. Stăun nu vrea funcții. Vrea să înțeleagă de ce opusul fricii este iubirea și nu curajul. Dacă ar înțelege, ar realiza de ce oamenii sunt contra.
Ar înțelege prin contrarii motivul pentru care oamenii se exploatează și nu se iubesc. Majoritatea este egală cu minoritatea pentru că ambele au pierdut din vedere sensul. Propun logoterapie locală, națională, globală.
Publicat de: Contact Cultural - Mircea Duca la data de: 07-08-2018, 12:23 pm
Cuvinte cheie:
datorie | libertate | impunere | bani | sanatate
|
|
Comentarii la acest text:
Excelenta analiza, Mircea!
Adauga Comentariu
Trimite prin e-mail
|
|
Citatul Zilei
Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu
Intelepciune.ro va recomanda
|
Boris Ioachim
"Ce este pesimistul? Un optimist bine informat." Grigore Moisil
"Poeţii nu se ruşinează de propriile experienţe - ei profită de ele."
Friedrich Nietzsche
S-a nascut in data de
25-Ianuarie-1967
Oras: Săveni Judet: Botosani Varsta: 54 ani
Membru din:
13-Octombrie-2008
Texte publicate: 465
|
Ultimele comentarii:
Membrii Intelepciune.ro recomanda
|
Elena Movileanu
S-a nascut in data de
11-Iunie-1987
Oras: Iasi, Judet: Iasi Varsta: 34 ani
Texte publicate: 90 |
|
Mihaileanu Laurentiu
S-a nascut in data de
10-Noiembrie-1953
Oras: Cluj-Napoca, Judet: Cluj Varsta: 68 ani
Texte publicate: 17 |
|