O altă faţă a sensibilităţii - back
Momentul crucial din viața omului schimbă fără echivoc calea devenirii. Este atacul de panică un asemenea moment? Dacă da, ar trebui de fapt să ne bucurăm de schimbarea majoră? Ce este constant pe lumea asta? Schimbarea. Atunci aș recomanda fiecărui om care suferă de atacuri de panică să stea liniștit; este īntr-o continuă autoconstrucție spre bine, o continuă contemplare și autocontemplare. Dar cu o condiție: să fie conștient de ceea ce i se īntāmplă, să tragă foloase din căderea īn interior, din călătoria īn ființă survenită īn cadrul atacului de panică pentru că, de ce nu, Īmpărăția lui Dumnezeu nu este afară ci īn interior. Acolo trebuie căutată. Se poate că ai șansă. Dacă te trezești vorbind despre filosofie sau despre principii și concepte ce țin de filosofie, iar celorlalți li se pare că filosofia atunci se naște, nu dispera, ba dimpotrivă, bucură-te. Simplitatea ca și complexitate rezolvată așa cum spunea Brāncuși ne face să-l cunoaștem pe Dumnezeu, moment īn care căderea īn interior, īntālnirea cu tine īnsuți nu va mai fi devastatoare, nu-ți va da impresia că-ți pierzi mințile. Nu. Te va ajuta să te īmpaci cu tine īnsuți, să te accepți, să accepți că viața ta presupune tu și mai departe atacurile de panică vor īnceta sau dacă nu īncetează cel puțin vor fi gestionabile. Mai e o mare condiție la mijloc pentru ca simplitatea să funcționeze: lipsa pretențiilor, să nu mai ai așteptări de la nimeni și nimic. Să nu te atașezi prea strāns, să nu iubești prea mult; lasă astea celui care poate și a demonstrat-o și a luat asupra Sa și datoria ta de a iubi. Noi ca oameni nu prea știm ce e iubirea, o confundăm adesea cu pasiunea; e bună vorba aceea: mă iubești? la care el: o să văd dacă te iubesc după ce-mi trece pasiunea. Și īncă ceva important: nu iubi cu sufletul carnea. Cam atāt ar fi respectiv la trup. Sigur că īnțelegi, că īnțelegem asta, dar oare putem și accepta?! Nu-mi spune, știu: e greu de acceptat! Dar a lucra cu tine īnsuți nu trebuie nicidecum īnțeles īn termeni de normă de muncă. Este adevărat că și asta implică intensitate, condiții de a lucra cu tine, procedee psihologice, meditative, spirituale, o oarecare calificare īn sensul atracției spre metafizică, dar īn nici un caz nu implică vreo cantitate; nu, implică doar calitate. Fii sensibil, īnvață-te să fi sensibil! Cine se folosește de tine pentru că te vede sensibil nici nu realizează ce bine īți face! Nu realizează cāt ai tu de cāștigat īn raport cu micul lui cāștig īn majoritate dacă nu complet materialist. Deci, fii sensibil! Dacă poți, scrie-mi.
Publicat de: Contact Cultural - Mircea Duca la data de: 05-12-2017, 8:32 pm
Cuvinte cheie:
atac de panica | anxietate | vorbe despre | psihologie | sensibilitate
|
|
Comentarii la acest text:
"Cine se folosește de tine pentru că te vede sensibil nici nu realizează ce bine īți face! Nu realizează cāt ai tu de cāștigat īn raport cu micul lui cāștig īn majoritate dacă nu complet materialist. Deci, fii sensibil!"
Foarte pertinenta gāndirea aceasta. Nu am vazut niciodata lucrurile din acest unghi optic. Dar subscriu, acum cānd īmi sugerezi ca sensibilitatea, īn loc sa fie perceputa doar ca vulnerabilitate, este īnteleasa si ca forta īn continua crestere, cu cāt este investita mai mult.
Adauga Comentariu
Trimite prin e-mail
|
|
Citatul Zilei
Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu
Intelepciune.ro va recomanda
|
Boris Ioachim
"Ce este pesimistul? Un optimist bine informat." Grigore Moisil
"Poeţii nu se ruşinează de propriile experienţe - ei profită de ele."
Friedrich Nietzsche
S-a nascut in data de
25-Ianuarie-1967
Oras: Săveni Judet: Botosani Varsta: 54 ani
Membru din:
13-Octombrie-2008
Texte publicate: 465
|
Ultimele comentarii:
Membrii Intelepciune.ro recomanda
|
Elena Movileanu
S-a nascut in data de
11-Iunie-1987
Oras: Iasi, Judet: Iasi Varsta: 34 ani
Texte publicate: 90 |
|
Mihaileanu Laurentiu
S-a nascut in data de
10-Noiembrie-1953
Oras: Cluj-Napoca, Judet: Cluj Varsta: 68 ani
Texte publicate: 17 |
|