Home     Librarie Online     Citate Celebre     Autori Celebri     Proverbe     Cenaclu     Adauga Text Cauta Citate


     ILUMINAREA (II) - back


...Sinea spirituală, prima componentă adică, se va forma în om prin transformarea, prin purificarea corpului astral, adică a corpului senzației și a sufletului senzației. În acest scop, omul va trebui să-și purifice corpul astral de influența luciferică, adică de ispita poftelor și dorințelor care zac în el. În momentul în care acest catarsis a fost atins, cele două se vor transforma în prima componentă spirituală a omului. Aici, în acest moment apare iluminarea, doar că, ea nu este generată doar de purificarea corpului astral, ci și de faptul că odată purificat, corpul astral pătrunde corpul eteric, se imprimă în el. Acesta este momentul iluminării. Din acest moment, conștiența omului se va muta în acea Sine spirituală, care îi este superioară Eului primit de la entitățile Elohim sau Iahve, adică de ceea ce acum ar fi Eul nostru spiritual. Eul spiritual, actual, ar fi doar... cârja de care ne sprijinim sau mai bine spus atela care ne sprijină, pentru a atinge faza iluminării. Iluminarea nu înseamnă, deci, trecerea la conștiența actualului Eu despre care vorbeam, aflat la nivelul manasului inferior, ci la conștiența Sinei noastre spirituale, aflată la nivelul manasului superior. Ceea ce se petrece, în om, prin meditație, are ca efect o unire cu Eul, nu cu Sinea spirituală.
Acesta este momentul transcenderii, a dizolvării personalități, a eului sufletesc. Schimbare în cauză instituie în om o nouă conștiență și o nouă modalitate de a ajunge la cunoaștere. Tot ceea ce a însemnat rațiune, liber-arbitru, gândire deci, precum și toate celelalte trăsături caracterologice care determinau, care influențau modalitatea de răspuns ca urma unui impuls primit prin organele de simț, externe sau interne, dispar. Cunoașterea capătă caracter imaginativ. Este momentul în care șirul încarnărilor este întrerupt, pentru că individualitatea omului se va muta în aceea Sine spirituală, aflată la un nivel superior Eului, cel care determina manifestările repetate. Sinea spirituală este nivelul de manifestare a Duhului Sfânt, este primul nivel spiritual pentru om, este nivelul iubirii spirituale și al adevăratei înțelepciuni. Un om aflat într-o astfel de stare, și care este încă în viață, este unit deja cu lumea spirituală, el devine o manifestare a unui element spiritual în lumea fizică, pentru că asupra lui a coborât Duhul. Este starea în care s-a aflat Iisus la botez, atunci când asupra lui a coborât Duhul Sfânt. Am spus Iisus, nu Hristos-Iisus... altă temă de discuție.

Din acest moment, Sinea spirituală, devine Eul uman, cel la care s-a ajuns prin iluminare, adică prin transcenderea eului sufletesc, a personalității. Eul spiritual, în felul ăsta, își încheie sarcina. Urmează, apoi, fazele următoare, prima fiind cea de purificare a corpului eteric. Atingerea acestui al doilea stadiu poartă numele de Înviere, stadiul în care omul va funcționa ca Eu cu noua sa componentă spirituală, numită Spiritul vieții, un fel de corp eteric dar, un corp al vieții de natură spirituală de care nu se va mai despărți. Aceasta este faza: „nu eu, ci Hristos în mine”, pe care o tot pomenea apostolul Pavel. Tot în această fază omul va reveni și la corpul fizic avut înainte de cădere, adică înainte de influența luciferică. Ultima fază ar fi purificarea în continuare a corpului fizic, până va fi adus la starea de Om-spiritu. Din acest moment omul devine o entitate pe deplin spirituală, alcătuit din cele trei elemente, fiecare în parte posedând propria conștiența. Conștiența omului, ridicată la nivelul Omului-spirit va fi atunci, cumva, echivalentă cu cea a Arhailor. Fiecare treaptă, astfel cucerită, va determina în om nu numai o nouă conștiență, superioară, dar și o altă abordare a capacității de cunoaștere. Dacă acum ajungem la cunoaștere prin efort intelectual, vorbind despre o cunoaștere de tip intelectiv-rațională, în fazele următoare, vom parcurge stări de cunoaștere imaginativă, în care gândirea va dispărea, rolul ei fiind luat de imagini, apoi cea inspirată, când imaginilor le vor fi adăugate și... să zic... coloanele sonare (muzica sferelor), urmând ultima fază, cea a cunoașterii intuitive în care ne vom identifica cu celelalte ființe spirituale pentru a le cunoaște existența. Ceea ce omul experimentează acum drept, imaginație, inspirație și intuiție... nu sunt decât vagi percepții ale unor alte... vagi efecte ale acestor stări, asupra noastră. Ca să înțelegeți diferența dintre aceste stări superioare de cunoaștere și actuala nostră modalitate de a cunoște, trebuie să știți că, ceea ce omul își formează drept gânduri, nu sunt decât umbrele, iarăși zic vagi, percepute prin corpul fizic, ale entităților spirituale, acele noțiuni, de fapt, pe care tot încercau să le înțeleagă scolasticii secolului XIII. Când omul va trece la fazele superioare de existență, enumerate mai sus, prin faptul că el devine o ființă spirituală, la rândul lui, el se va alătura acestor ființe, pe care acum nu le percepem decât ca gânduri, percepția lor fiind de acum directă. O percepție inițial imaginativă, prin imagini adică, apoi și una sonoră și una intuitivă, prin identificare, un fel de empatie, față de entitățile în cauză. Deci, ceea ce percepem acum ca gânduri, prin gândire, se va transforma atunci într-un contact perceptiv nemijlocit, față în față, să-i zic, pentru că noi, atunci, vom trăi printre ele, la propriu.

Desigur că, toate aceste etape pot fi parcurse în avans de cei mai merituoși dintre noi, prin ceea ce numim calea inițierii. Etapele sunt, însă, aceleași. Acum, aici pe Pământ, un inițiat poate ajunge doar până la stadiul de Om-spirit, ceea ce este enorm. Urmează, apoi, într-o altă manifestare universală, ca omul să urce trepte mult mai înalte. Doamne ajută!

Nu am terminat, încă. Să trecem, acum, să vedem căile, mai lungi sau mai scurte, prin care am putea străbate acest drum anevoios, se pare. Sunt ele fixate de cineva, în afara noastră, de dogme religioase sau de ce ne-ar trece nouă prin cap că ar fi mai bine să facem? Nu, aceste căi sunt stabilite, sunt axate chiar pe modalitățile de exprimare sufletești, adică de viața de sentimente, cea de gândire și cea a voinței, ele fiind aceleași pentru toți. Aceste căi ar fi: devoțiunea, gnoza și jertfa de sine. Desigur că, aici se adaugă și calea meditației, care, aparent, le exclude pe cele anterioare dar, doar aparent. Devoțiunea, ar fi calea urmată de mistici și de toți aceia care consideră că în viața lor există loc și pentru așa ceva (o rugăciune, acolo), într-o măsură mai mare sau mai mică. Calea intensivă a devoțiunii este, însă, apanajul călugărilor și în mod deosebit al sihaștrilor. Această cale a devoțiunii ar avea efecte de purificare pentru corpul senzației. Calea gnozei, acționează în mod special asupra corpului eteric, pentru că vorbim de gândire, iar sufletul rațiunii este un produs al trăirilor ca eu al acestuia. Vorbim deci despre calea cunoașterii, o cale prin care omul, ajungând să înțeleagă de unde vine, unde urmează să ajungă și nu în ultimul rând, care este scopul actualei sale vieți, își poate schimba complet modul de abordare a propriei vieți, adică modalitatea de a gândi, de a simți și de a se comporta. Au exista, și probabil încă mai sunt curente religioase cu caracter de gnoză, nu numai în creștinism, ci și în alte culte.
În ceea ce privește voința ar fi vorba de trăirile altruiste, de fapte altruiste însoțite de moralitate și de jertfa de sine în favoarea aproapelui. Această cale este adresată purificării corpului fizic. Există rase de călugări și călugărițe, desigur, care practică această jertfă. Un exemplu ar fi, de ce nu, chiar măicuța Tereza. Ce este de remarcat, însă, ar fi faptul că cele trei căi se practică, cumva, împreună. Nu poți izola cele trei modalități de exprimare ale sufletului unele de altele. Ele se practică, cumva, împreună, pentru că cele trei trăiri se determină și se influențează unele pe altele.
Să vedem acum, ce ar fi cu meditația. Spuneam că, aparent, ea le exclude pe celelalte. Prin meditație se ajunge la stări în care omul se separă de tot ceea ce este el ca personalitate. I se mai spune și decorporalizare. Este înlăturată gândirea și, odată cu ea, stările emoționale și voința. Gândirea are și ea la bază un act de voință sau este determinată de o stare emoțională. Starea în cauză este un fel de stare de somn în care rămânem, însa, conștienți, astfel încât, peregrinările prin lumea spirituală, ne rămân și în conștiența de veghe, la întoarcere. Cam același lucru se întâmplă cu noi și când dormim, doar că la revenire nu mai știm nimic. Desigur că există trepte de inițiere, fiecare cu gradul său de pătrundere în lumea spirituală. Doar că această fază, a meditației, pentru a fi eficientă cu adevărat, trebuie riguros pregătită prin exerciții de purificare de genul celor de mai sus. Desigur că poți intra în lumea spirituală și mai ușor, prin anihilarea gândirii (stare care nu este deloc prea ușoară, de fapt)! Îmi vine în minte acum Osho. Cineva îl întreabă ce trebuie să facă pentru a intra în starea în cauză, El îi răspunde ceva de genul: „Nu trebuie să faci nimic, nici măcar să gândești”. Dar, lumea spirituală este și ea mare. Vorbeam mai pe la început de energie, că totul ar fi energie. O caracteristică a ei este vibrația, frecvență vibratorie. Problema ar fi că, la pătrunderea în lumea de dincolo, nu poți avea acces decât până acolo unde te ține vibrația. Dacă nu umbli la frecvența ta vibratorie, nu te vei ridica prea sus. Călătoria în lumea spirituală se va face în corpul astral. Dacă el nu este suficient purificat, nu o să te lase să te ridici prea mult. Iar pe aici, pe acolo, mai bine zis, lumile care vor vibra la unison cu noi și în care vom avea acces... hm. Nu știi peste cine vei da pe acolo. S-ar putea să-ți facă mai mult rău o asemenea călătorie. Lucifericii, ahrimanicii și asurașii... au și ei lumile lor, doar că, pentru unii dintre ei, omenirea este un fel de câmp de evoluție personală, iar intențiile lor nu sunt prea... ortodoxe, în ceea ce ne privește.
Parcă pe aici citeam postarea unei persoane care se intitula inițiat de nu știu ce grad, referitoare la incursiunile lui în lumile de mai sus. Vorbea despre întâlnirea lui cu niște primate, maimuțe adică, și cu alte suflete care bântuiau cam speriate pe acolo. Cam despre asta vorbesc.
Ar mai fi de spus câte ceva dar, deja am obosit. Poate o să continui și cu alte postări, din care o să reiasă și alte detalii. Doamne ajută!


Publicat de: octav octav la data de: 14-09-2018, 5:31 pm
Cuvinte cheie: Hm! bazat pe 0 notari

Adauga acest text literar in colectia personala Adauga la favorite Recomanda aceast text literar prin Yahoo Messeger Trimite pe YM     Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail Raporteaza continut inadecvat Raporteaza neadecvat! 

Comentarii la acest text:

Nu sunt comentarii la acest text!

Adauga Comentariu


   Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail
Expeditor: (nume prenume) *
Destinatar: (nume prenume) *
Expeditor: (e-mail) *
Destinatar: (e-mail) *
Mesaj Personal

*
* campuri mandatorii

Citatul ZileiCitatul Zilei  Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu
Iubirea este viata. Si daca iti lipseste iubirea, iti lipseste viata.
Autor: Leo Buscaglia - Categorie: Iubire .

Intelepciune.ro va recomanda


Fara Poza

Boris Ioachim
"Ce este pesimistul? Un optimist bine informat." Grigore Moisil "Poeţii nu se ruşinează de propriile experienţe - ei profită de ele." Friedrich Nietzsche
S-a nascut in data de 25-Ianuarie-1967
Oras: Săveni
Judet: Botosani
Varsta: 54 ani
Membru din: 13-Octombrie-2008
Texte publicate: 465

Ultimele comentarii:

Elena Movileanu - 14-03-2021, 7:00 am

Contact Cultural - Mircea Duca - 04-12-2019, 1:27 am

Silvia Bebereche - 18-10-2018, 12:17 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 10-10-2018, 8:03 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 24-09-2018, 11:31 am

Silvia Bebereche - 22-09-2018, 9:30 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 22-09-2018, 5:40 pm

Membrii Intelepciune.ro recomanda


Fara Poza

Elena Movileanu
S-a nascut in data de 11-Iunie-1987
Oras: Iasi, Judet: Iasi
Varsta: 34 ani
Texte publicate: 95


Fara Poza

Mihaileanu Laurentiu
S-a nascut in data de 10-Noiembrie-1953
Oras: Cluj-Napoca, Judet: Cluj
Varsta: 68 ani
Texte publicate: 17

Home | Citate Celebre | Citate Noi | Citate Populare | Autori Celebri | Proverbe | Calendar Autori | Pagina Mea | Pentru Site-ul Meu | RSS | Contact
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Copyright © 07.2007 Intelepciune.ro - Toate drepturile sunt rezervate
Creat si intretinut de Mican Daniel
Creative Projects