Omul este o entitate tripartită, alcătuită din trup, suflet, și spirit. Te rog, reține ideea asta de entitate triplă! Aș mai vrea să-ți spun că toate denumirile pe care ți le dau, provin din antroposofia lui Rudolf Steiner. Subliniez asta pentru că ele sunt altele sau nu apar īn totalitate īn alte sisteme de gāndire.
Trupul, este la rāndul lui compus din alte trei unități: corp fizic, corp eteric sau corp al vieții, și corpul senzației sau corpul sufletesc. Sufletul, are și el o alcătuire tripartită formată din sufletul senzației, sufletul rațiunii sau al afectivității, și sufletul conștienței. Spiritul la fel, este compus din trei părți: Sinea spirituală, Spiritul vieții și Omul spirit. Īn momentul actual al evoluției partea spirituală compusă din Sinea spirituală, Spiritul vieții, și Omul spirit se află abia īn fază de germeni, īnțelegānd prin asta că ele vor fi dezvoltate īn etape viitoare de evoluție.
Asta īnseamnă că, odată, și celelalte componente s-au aflat īn stare de germeni sau, au lipsit cu desăvārșire.
La īnceputul īnceputurilor a fost doar un corp fizic ca rod al activității unor ierarhii superioare nouă. Au fost adăugate apoi, īntr-o altă etapă, corpul eteric și īntr-o alta corpul senzației, īn același mod. Īn același timp cu ele au apărut și germenii spirituali, ei avānd īnsă o cu totul altă origine. Vezi, chestia cu īnceputul-īnceputurilor este cumva improprie. Eu, aici, vorbesc despre manifestarea Creației, nu de Creația īn sine. Este o mare diferență!
Deci, ca să-ți faci o idee a ceea ce īnseamnă această evoluție īți voi spune că, atunci cānd era numai corpul fizic el era de natura mineralului de astăzi, dar nu īn starea de agregare actuală. Cānd i-a fost adăugat corpul eteric sau al vieții, noua combinație era de natura regnului vegetal. Cānd s-a adăugat și corpul senzației s-a ajuns la ceva asemănător regnului animal. Spun mereu asemănător pentru că toată această evoluție nu s-a produs pe actualul Pămānt ci pe niște forme anterioare de manifestare ale sistemului de evoluție īn care condițiile erau cu totul altele, dar forțele care acționau īn ele erau de natura celor de care am pomenit mai sus. Primul sistem de evoluție a fost de natură calorică, al doilea a fost o stare gazoasă, iar al treilea, cel anterior nouă, a fost o stare lichidă. Să nu faci greșeala să gāndești că această evoluție a fost ceva precum teoria evoluționistă a lui Darwin! Ai fi mult mai aproape de adevăr dacă ai gāndi că īntregul ansamblu a fost obținut cam tot așa cum noi asamblăm astăzi o mașinărie, de exemplu. Omul a devenit om abia cānd aceste trei componente au evoluat īntr-atāt, sub oblăduirea entităților superioare, īncāt au fost apte pentru a le fi asociate o particulă de spiritualitate pe post de Eu. Īn continuare, din interacțiunea Eului cu cele trei corporalități au rezultat cele trei componente sufletești privite ca viețuiri ale Eului īn fiecare din ele.
Aș vrea să-ți mai spun ceva referitor la evoluție. Teoria acumulărilor cantitative urmată de salturi calitative este la ea acasă, aici. Evoluția are la bază cicluri care se repetă īn permanență, īntre care se interpun perioade de pauză. Īn aceste cicluri are loc... acumularea de care vorbeam, urmānd ca adevăratele salturi calitative, să aibă loc abia īn perioadele de pauză. Īn fiecare ciclu există trei perioade īn care se repetă ceea ce s-a obținut īn etapele anterioare, apoi trei perioade īn care se adaugă ceea ce este nou pentru evoluție ciclului īn cauză, urmate fiind de alte trei perioade īn care se anticipează ceea ce va fi de adăugat īn viitorul ciclu. Urmează apoi pauza despre care ți-am spus, pauză care este doar aparentă, adică doar īn raport cu planul de manifestare, pentru că, tot ce s-a realizat este practic trecut printr-o stare de spiritualizare, astfel īncāt, ciclul următor, deși īncepe prin repetarea celui anterior, se va derula la un nivel mai īnalt, adică de la un nivel īn care, ceea ce s-a obținut anterior ca evoluție, să fie capabil să suporte noua treaptă. Din tot ce-am īncercat sa-ți explic, reiese acea spirală a evoluției, adică cicluri care se repetă dar, mereu la un alt nivel. Doamne, ajută!
Publicat de: octav octav la data de: 03-07-2017, 11:07 pm
Cuvinte cheie:
Hm!