Home     Librarie Online     Citate Celebre     Autori Celebri     Proverbe     Cenaclu     Adauga Text Cauta Citate


     CONȘTIENȚĂ VERSUS CONȘTIINȚĂ (II) - back


Într-o postare anterioară încercam să arăt cam care ar fi diferența dintre conștiență și conștiință. Hm... făceam trimitere, la un moment dat, chiar la definițiile lor din DEX! Mare eroare! Având în vedere că, în textele dactilografiate pe anumite pagini, mi se evidenția o deficiență legată de ortografierea cuvântului conștiență, am avut curiozitatea de a verifica corectitudinea lui în DEX. Recunosc că am fost uimit de ceea ce am găsit acolo sau mai bine spus de ceea ce nu am găsit. Știam că noțiunea în cauză, cea de conștiență, adică, a fost introdusă când au început traducerile, din germană sau franceză în limba română, a lucrărilor lui Rudolf Steiner tocmai pentru a se evita o analogie între înțelesurile celor două noțiuni „conștiență” și „conștiință” ca starea de a fi conștient. Sau între „a fi conștient și „a avea cunoștință”. Doar că, acest lucru a fost făcut la nivelul Societății de Antroposofie. Totuși, după mai bine de douăzeci de ani, mă așteptam să se fi îndreptat lucrurile.
Spuneam despre conștiență că este o stare de luciditate lipsită de alte atribute. Însăși conștiența de sine nu este decât o „construcție” obținută, prin procesul de cunoaștere, în planul ei, în planul acestei lucidități, iar conștiința este la rândul ei o trăire interioară, un atribut al acestei conștiențe de sine. Conștiința nu este decât reperul moral al personalității, adică al eului personal care este pus în evidență de conștiența de sine. Ca orice altă trăire sufletească, ca orice altă percepție parvenită din lumea exterioară, conștiința nu este decât efectul, manifestare unor entități, superioare nouă, în planul fizic. Așa cum elementele foc, aer, apă, pământ sau altfel spus, căldură, gaz, lichid, solid sau culoarea, mirosul etc., percepute de noi prin simțurile care ne leagă de lumea exterioară nu sunt decât manifestări extreme ale unor ființe spirituale, tot așa, trăirile noastre interioare, precum sentimentele, conștiința, voință, gândirea etc., nu sunt, la rândul lor, decât efecte în plan conștienței ale unor entități. O să-mi spui că ma contrazic! O să-mi spui că prin alte postări afirmam că omul se individualizează prin voință și sentimentele pe care le nutrește, iar acum auzi, tot de la mine că, de fapt, ele nu ar fi decât un soi de percepții interioare ale unor astfel de manifestări care aparțin altor entități și nicidecum nouă! Și totuși, ambele afirmații sunt valabile și asta pentru că, efectul acestor entități asupra noastră nu se produce decât dacă în noi se „mișcă” ceva care să determine acest efect. Deci, noi suntem cei care, prin atitudine, facem ca aceste efecte să ne afecteze.
Prin construcția lui, omul este posesorul unui corp material, eteric și astral, fiecare din ele viețuind în lumea de care ține, dar cu rezonanță în lumea materiala, acolo unde se manifestă conștiența noastră de sine. Corpul astral este purtătorul caracterului uman, în el manifestându-se, în formă concretă, o mare parte din trăirile considerate de om inofensive vizavi cu lumea înconjurătoare. De multe ori spunem că... „a fost doar un gând sau doar un sentiment căruia nu i-am dat consistență, nu i-am dat viață prin faptă”. Omul nu știe însă că lumile eterică și astrală sunt două lumi mult mai „reale” decât cea fizică, în sensul că, suportul lumii fizice se află în ele și nu invers. Ceea ce are aparență perceptibilă pentru simțurile noastre nu este decât efectul unor cauze aflate în aceste lumi sau în altele și mai elevate. Dar, se întâmplă și despre asta discutăm acum, ca aceste cauze să fie la rândul lor, determinate la manifestare, în lumea fizică, de alte cauze produse de om.
Vreau să spun că, prin trăirile lui, omul dă naștere, în corpul eteric și în cel astral, unor forme eterice respectiv astrale corespunzătoare acestor trăiri care vor face parte din ființa lui până la dispariția lor, iar aceste forme, în perioada dintre nașterea lor și dizolvarea lor, devin locuri de manifestare pentru entitățile de care vorbeam mai sus. Această manifestare nu este aleatorie. Așa cum aerul pătrunde orice spațiu gol din lumea noastră, tot așa, aceste forme, funcție de natura lor, sunt pătrunse de unele sau altele din entitățile superioare. Abia în urma acestui proces de penetrare omul percepe acțiunea entității respective drept conștiință, emoție, frică, ură etc. Dacă nu s-ar produce acest fenomen, toată panoplia sensibilității sau insensibilității noastre ar fi un blanc. Da, am zis blanc nu banc!
De aici se poate înțelege și mai bine de ce conștiența de sine este altceva decât conștiența și de ce conștiența este altceva decât conștiința. Diferența dintre conștiență și conștiența de sine mai poate fi exemplificată ca fiind diferența dintre adevăratul Eu, cel spiritual și eul sufletesc, iar diferența dintre conștiență și conștiință, ca find diferența și mai mare dintre Eul spiritual și un simplu atribut al eului sufletesc.
În postarea la care făceam referință la început, vorbeam despre modul concret în care conștiința a apărut, în șiragul trăirilor personale ale omului, ca voce a conștiinței și ce a fost ea înainte de a se manifesta acolo, în interioritatea noastră.
Cred că ar mai fi loc și pentru alte detalii... Să vedem! Doamne, ajută!


Publicat de: octav semarian la data de: 16-05-2017, 7:48 pm
Cuvinte cheie: Hm! bazat pe 0 notari

Adauga acest text literar in colectia personala Adauga la favorite Recomanda aceast text literar prin Yahoo Messeger Trimite pe YM     Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail Raporteaza continut inadecvat Raporteaza neadecvat! 

Comentarii la acest text:

Nu sunt comentarii la acest text!

Adauga Comentariu


   Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail
Expeditor: (nume prenume) *
Destinatar: (nume prenume) *
Expeditor: (e-mail) *
Destinatar: (e-mail) *
Mesaj Personal

*
* campuri mandatorii

Citatul ZileiCitatul Zilei  Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu
Acest suflet al omului este moschee, templu si biserica.
Autor: Kazi Nazrul Islam - Categorie: Om .

Intelepciune.ro va recomanda


Fara Poza

Boris Ioachim
"Ce este pesimistul? Un optimist bine informat." Grigore Moisil "Poeţii nu se ruşinează de propriile experienţe - ei profită de ele." Friedrich Nietzsche
S-a nascut in data de 25-Ianuarie-1967
Oras: Săveni
Judet: Botosani
Varsta: 50 ani
Membru din: 13-Octombrie-2008
Texte publicate: 465

Ultimele comentarii:

Camelia Ardelean - 15-07-2017, 7:01 pm

Contact Cultural - 16-06-2017, 11:27 am

Camelia Ardelean - 06-05-2017, 11:17 pm

Camelia Ardelean - 06-05-2017, 11:14 pm
Dragi prieteni, de fiecare dată citesc cu mare interes și plăcere comentariile voastre și mă bucur de percepția fiecăruia, chiar dacă uneori, aceasta este diferită! Vă mulțumesc pentru răbdarea de a parcurge textele mele și pentru atenția ce le-o acordați!
Contact Cultural: nu știu la ce apă sălcie faci referire, te rog să fii mai explicit(ă)! J Așa cum bine punctează Nicoles, tristețea face parte din viață, poate mai mult decât bucuria, uneori, de aceea este normal să scriem și despre ea! Viața nu este numai zbor de fluturi și zumzet de albine, din păcate! Nu trebuie să-ți fie frică de tristețe, fiindcă ea ne ajută să apreciem mai mult binele din viața noastră! Mulțumesc mult de popas!
Silvia Bebereche: mulțumesc de cele 2, de fapt 3, catrene foarte reușite! Nu trebuie să-ți ceri scuze pentru intervenție, eu mă bucur de vizită și interes! J
Nicoles: mă bucur mult de rezonanță, mulțumesc! J
Vă îmbrățișez pe toți cu drag!

- 24-04-2017, 8:03 pm
prima intrebare: nimeni! nu e vorba de trup, citeste mai atent, straturile de fard se topesc, acele straturi desi aparent trebuiau sa protejeze, de fapt erau o incatusare, iar sufletul e cel care canta fiindca este eliberat de povara uratului.....
a doua: nu cred ca este
a treia: nu
a patra: ba da, chiar foarte sus
a cincea: este
a sasea: alegem ceea ce avem nevoie pentru a ne mantui
a saptea: poate fi, as inclina sa spun ca da, nu e usor sa mori triumfator
a opta: nu doar pacatul e greu, e mult mai sa te pastrezi curat, insa daca reusesti desigur ca nu poti intelege cealalta cale, eu am zis asa intr-o poezie:
Dar greu e sa zambesti,
Cand inima iti plange,
Sa fii cel care esti,
Cand tot in jur se frange....
a noua: frumosul nu poate fi iubit de cei care nu-l vad, pentru ca nu-l inteleg
a zecea: iubind nu gresim niciodata

Contact Cultural - 24-04-2017, 7:30 pm
…și cine poate topi trupul pentru a descătușa din suflet o melodie necântată?
E trupul o binecuvântare pentru sufletul încă în evoluție?
S-ar pierde sufletul liber în imensitatea eternității?
Nu ar putea încă zbura?
Este moartea triumfală garanția zborului liber și nestingherit, rațional și conștient, cu țel precis prin imensitatea eternității?
Pentru că sufletul trebuie să fie una cu eternitatea, pentru că cine nu e cu Mine, e împotriva Mea!
Să iubești desăvârșitul e simplu; e ușor, da..dar cât e de frumos să iubești frumosul!
De ce trebuie să alegem greul?
E greul condiția unei morți triumfale?
Păcatul e greu; să trăim doar în păcate ca să ne fie greu?!
De ce să suferim iubind frumosul doar pentru că există orbii?
Să-i stârpim.
Dar dacă-i stârpim facem urâtul, păcatul.
Putem iubi frumosul cu urâtul?
Putem greși iubind?
S-ar zice că da, dar aia nu-i iubire.
Cred că cel mult pasiune.
A iubi frumosul desăvârșit înseamnă a face frumos desăvârșit; asta fiind complet, adică tuturor.
De aici greul.

- 24-04-2017, 5:07 pm

Membrii Intelepciune.ro recomanda


Fara Poza

Camelia Ardelean
S-a nascut in data de 02-Iunie-1972
Oras: Deva, Judet: Hunedoara
Varsta: 45 ani
Texte publicate: 8


Fara Poza

Danuzia
S-a nascut in data de 12-Mai-1971
Oras: Deva, Judet: Hunedoara
Varsta: 46 ani
Texte publicate: 7

Home | Citate Celebre | Citate Noi | Citate Populare | Autori Celebri | Proverbe | Calendar Autori | Pagina Mea | Pentru Site-ul Meu | RSS | Contact
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Copyright © 07.2007 Intelepciune.ro - Toate drepturile sunt rezervate
Creat si intretinut de Mican Daniel
Creative Projects