Home     Librarie Online     Citate Celebre     Autori Celebri     Proverbe     Cenaclu     Adauga Text Cauta Citate


     CÂTEVA CUVINTE DESPRE ÎNDRĂGOSTIRE - back


CÂTEVA CUVINTE DESPRE ÎNDRĂGOSTIRE

Motto :
Când îți găsești calea, nu trebuie să îți fie teamă. Trebuie să ai sufficient curaj să faci greșeli. Dezamăgirea, înfrângerea și disperarea sunt uneltele pe care le folosește Dumnezeu ca să ne arate calea !
(Paulo Coelho)

Fiecare om are în viață anumite momente de iluminare, bucurie, mulțumire, extaz sau de dorință arzătoare de a cunoaște anumite lucruri, întâmplări sau oameni. Sau pe sine însuși. Problema este că de cele mai multe ori nu reușește singur în acest drum, ci mai mult prin intermediul unei sau unor persoane. Dar este puțin probabil să existe persoane dispuse să interrelaționeze cu un om într-o astfel de stare deoarece acele persoane nu cunosc nimic despre stările prin care trece acel om și preferă mai bine să se ascundă decât să relaționeze. Este, după părerea mea, și cauza care duce în general la despărțirea a două persoane sau a oamenilor în general.
Sigur, omul cuprinde în sufletul său un adevărat noian de sentimente. Pe unele trebuie să le dezvolte, în general cele impuse de societate, pe altele este nevoit să și le reprime deoarece nu sunt conforme cu realitatea societății. Însă, trebuie să avem în vedere că omul se află la limita dintre realitate și vis tot așa cum are și necesitatea de a respecta un anumit raport între perioada de lumină și perioada de întuneric. Depinde de fiecare om în parte spre ce înclină balanța : spre realitate sau spre vis. Alegerea pe care o face trebuie să respecte totuși și condiția de echilibru a ființei umane. Pentru ambele este nevoie de mult curaj, credință, speranță, dar și de dragoste.


Marea taină a vieţii este Iubirea, așa cum frumos afirma Dumitru Stăniloae. În iubire sunt implicate două persoane : cel ce iubește şi cel ce este iubit.
Ceea ce trebuie să unească cele două persoane este dăruirea de sine în ambele sensuri şi de către ambele persoane. Asta fără a se încalca cumva teritoriul spiritual al celuilalt. Atât cel ce iubeste cât şi cel ce este iubit trebuie să vină cu o parte din inima lui, respectiv să îşi aducă contribuţia proprie la realizarea acelui "noi".
Cel iubit reuşeşte să scoată la iveală părţile cele mai frumoase ale celui ce iubește adesea involuntar. Cel ce iubește vede în chipul celui iubit toate frumuseţile Creatiei Divine, iar cel iubit transmite parte din imaginea şi gândirea sa către cel ce iubește. Se face astfel un transfer de energii între cele două persoane dar nu la modul fizic. De aceea, cel iubit adesea se întreabă ce a făcut de s-a trezit aşa cel ce iubește față de el însuși.
Iubirea uneşte cele două persoane dar fără a le desfiinţa ca subiecte. E clar că nu se poate realiza o unire permanentă între cele două persoane nici la nivel fizic, nici spiritual. Unirea se face însă în acel "noi", în acea stare de permanentă dorinţa de a fi împreună şi în bucuria reîntâlnirii. Atunci când unul se bucură pentru celălalt, dar simte şi suferința celuilalt, chiar departe fiind. Şi îşi oferă ajutorul necondiţionat şi total. Atât cel iubit, cât şi cel ce iubește trec prin stări inexplicabile, asta deoarece mai este implicat Ceva în această relaţie şi anume : Erosul Divin ce este trimis de Dumnezeu în inima celui ce iubește. Numai Erosul divin îl face pe cel ce iubește să vadă în chipul celui iubit chiar imaginea lui Dumnezeu sau a unor îngeri. Iar acest fapt nu este rău în sine deoarece prin iubirea lor cele două persoane aduc slavă şi laudă Însuşi Lui Dumnezeu şi îndeplinesc astfel rolurile pentru care au apărut pe pământ. Dacă prin credinţă şi răbdare se ajunge la iubire, atunci cu siguranţă este iubirea cea adevărată.
Iubirea nu e târg, aşa cum spunea Rebreanu, un simplu schimb : te iubesc pentru că mă iubeşti sau doar dacă mă iubeşti. Iubirea e o certitudine : te iubesc pentru că te iubesc.
Iubirea implică dăruire de sine, sacrificiu total şi să nu ceri nimic în schimb. Dacă ceri ceva în schimbul iubirii tale, aceea nu este iubire. Este doar ceva ce seamănă cu iubirea. Dacă ceri ceva în schimb înseamnă că nu ai cunoscut iubirea cu adevărat.
Aşa cum zicea Octavian Paler, avem timp pentru toate : să râdem, să plângem, să citim, să scriem, să ne facem prieteni, să îi pierdem, să începem un lucru, să renunţăm la el etc. N-avem timp doar pentru puţină ... tandreţe. Când e să facem şi asta ... murim (trece timpul ei). Şi asta pentru că adesea oamenii fug din calea iubirii şi îşi fac cu totul alte preocupări doar că să nu dea piept cu acest sentiment divin şi puternic care înseamnă ce-i drept totul sau nimic în viaţa : totul, dacă iubirea este trăită cu adevărat, nimic dacă este doar pătimaşă.
Să nu uităm ce spunea Apostolul Pavel : putem să vorbim atât în limbile oamenilor, cât şi ale îngerilor, putem cunoaşte toate tainele lumii şi ale ştiinţei, putem împărţi toată averea săracilor şi putem avea atâta credinţă încât să mutăm munţii din loc : dacă Iubire nu avem, atunci nimic nu avem, toate celelalte nu ne folosesc la nimic.
Iubirea toate le suferă, toate le crede, toate le nădăjduieste, toate le rabdă. Iubirea este binevoitoare, nu se laudă, nu se trufește, nu se poartă cu necuviință, nu se aprinde de mânie, nu gândeşte răul.
Iubirea nu se bucură de nedreptate, ci se bucură de adevăr.
Octavian Paler spunea : ca să pot să iubesc tot ce pot face este să fiu o persoană iubită. Restul ... Depinde de ceilalţi. Iubiti-vă mult, sincer şi trăiţi-o cu adevărat !

Erosul Divin îl face pe cel ce iubește să strige şi să cheme pe cel iubit : dacă cuvântul "iubire" nu-ţi sună străin, dacă nu ai uitat cuvântul "inocență", dacă au mai rămas în tine zone "neîntinate" de copilărie, dacă vrei să înveţi ce înseamnă iubirea şi blândeţea, nu vei resista acestei Chemări. Nu tresări, nu te mira şi nu zâmbi neîncrezător. Pleacă-ţi urechea şi ascultă Chemarea Divină. Nu te ruşina şi nu-ţi fie teamă să cobori în adâncul fiinţei tale, căci acolo vei descoperi adevarata Iubire.
Ridică-te din mormântul instinctelor şi descoperă-ţi fața de înger, căci , da, înger eşti. Vino să învăţăm împreună ce înseamnă inocența şi puritatea. Să descoperim că rostul cel mai înalt al omului în viaţă este iubirea. Să descoperim împreună că lumea nu este un moment gol în care stăpânește neantul. (Gheorghe Calciu, Cele Șapte Cuvinte către tineri, 1978).
Cel iubit trebuie doar să reacţioneze cu deschidere către cel ce iubește şi să renunţe la zidul artificial pe care el sau lumea l-au creat în jurul propriei fiinţe.
Cel ce iubește trebuie să aibă grijă cu acest Eros Divin deoarece o dată pus în inima sa, acesta este supus iubirii. De aceea, nu trebuie să dispere dacă cel iubit nu înţelege de prima dată mesajele şi reactiile sale şi încă nu îşi deschide la rândul său inima.
Cel ce iubește trebuie să aibă doar credinţă şi răbdare deoarece Dumnezeu fie va întoarce fața şi inima celui iubit, fie va scoate pe altcineva în calea sa. În acest caz doar cel iubit va suferi în continuare deoarece este posibil ca el să astepte pe altcineva care poate nu va răspunde niciodată chemării sale. Atât cel ce iubește, ca şi cel ce este iubit trebuie să fie atenți şi la reacțiile oamenilor din jurul lor deoarece aceştia pot fi lipsiţi de iubire şi reacțiile lor pot fi foarte negative şi negativiste.
Asta pentru că în ziua de azi „oamenii sunt obsedaţi de nimicul materiei, de ficțiunea formelor, de ceremonialitatea fără Dumnezeu, de consumatorismul fără spiritualitate şi de falsitatea ce se ascunde sub autozeificarea omului”, Şi pentru că în ultimul timp „s-a desacralizat lumea, s-au pustit sufletele, s-a exacerbat senzualitatea, oamenii s-au lăsat de bună voie pradă orgoliului materialismului şi ateismului”, așa cum afirma Valeriu Gafencu
Este posibil ca şi cel iubit să fie în grele suferinţe sufletești şi tocmai de aceea nu ar fi dispus să facă paşi în direcţia celui ce iubește, chiar dacă acesta îi oferă cu totul alte perspective frumoase.
Trebuie avut în vedere faptul că iubirea, ca şi viaţa spirituală, se desparte în două direcții : fie te poate conduce la o viaţă mai înaltă decât cea pe care o aveai înainte, fie te poate conduce într-un plan inferior producând literalmente atât moartea spirituală, cât şi moartea fizică.
Atât cel ce iubește, cât şi cel iubit trebuie să renunţe la egoismul lor. Nu se poate clădi o mare iubire pe baza egoismului, oricât s-ar chinui ei. Greşeli, vorbe rele, bârfe sau orice alte gânduri rele trebuie date la o parte atunci când vine iubirea. Trebuie făcut loc în inima fiecaruia dintre ei a dăruirii de sine, a sacrificiului total unul pentru celălalt, dar în primul rând Grației Divine. Orice mare iubire este în primul rând de natură Divină, dar ea se împlineşte între două persoane umane. Iar la această mare iubire sunt părtaşi atât îngerii, cât şi toată Creaţia Divină, în chip nevăzut.
Atât cel ce iubește, cât şi cel iubit trebuie să transmită un mesaj unic şi deosebit de frumos : unde iubire nu e, nimic nu e.
Dacă cel iubit nu răspunde chemării celui ce iubeste, dacă singur îşi face alte preocupări doar pentru a nu răspunde acestei chemări, atunci celui ce iubește nu-i rămâne decât să spună : facă-se după voia lui/ei. Oricum cel ce iubește este obligat de acest Eros Divin să îşi împlinească iubirea din inima sa .
Dacă cel iubit se încăpăţînează să fugă, cel ce iubește nu are ce să facă decât să caute în continuare. Cel iubit însă va avea mult de suferit pentru că nu a avut curajul să răspundă celui ce iubește. Asta deoarece alegerile pe care le face omul în prezent, pe baza trecutului său ce-i drept, îi dictează viaţa în viitorul apropiat, dar şi în cel mai îndepărtat. Astfel, omul trăieşte în prezent viitorul trecutului (Arsenie Boca).
Cel ce iubește trebuie să stea un pic în loc şi să observe cu atenţie efectele venirii Erosului Divin în inima sa. Dacă cel iubit nu reacţionează deloc la acţiunile sale nu înseamnă că e sfârşitul acestui Eros in inima sa . Ba din contră, asta demonstrează că acesta e doar începutul manifestării acestui Eros. Aceasta deoarece Erosul aduce cu sine o schimbare profundă a celui ce iubește : acesta aduce mai multă întelepciune, mai multă dăruire de sine, deschiderea de noi orizonturi, mai multă bunătate şi blândeţe, o dorinţă mai mare de implicare în proiecte noi şi mari, o dorinţă mai mare de evoluţie spirituală, o tendință mai mare spre cunoașterea adâncurilor fiinţei umane, o renunţare la anumite obiceiuri sau vicii de dinainte, putere mai mare de a rezista unor probleme, întărirea credinţei proprii şi dezvoltarea puternică a gândirii proprii. Şi enumerarea efectelor ar putea continua, dar le simte fiecare în funcţie de situaţia dată. Astfel, cel ce iubește descoperă dintr-o dată că omul este şi el o Creaţie Divină, născut din Marea Iubire a Lui Dumnezeu pentru oameni, pentru întreaga Sa Creaţie. Cel ce iubește descoperă că omul a fost făcut ca să fie şi el părtaş la Creaţia Lui Dumnezeu, asta însemnând de la oameni la pământ, plante, animale şi toate frumuseţile naturii.
Rămâne totuşi o întrebare : dacă Iubirea absolută este Însuşi Dumnezeu, şi aşa este, şi Dumnezeu l-a creat pe om din şi cu Marea Sa Iubire, de unde este atâta răutate în lume, de unde sunt atâtea vicii în lume care pervertesc aproape ireversibil firea umană ?
Nu cumva din renunțarea oamenilor la profunzimile iubirii ? A lipsei iubirii faţă de sine însuşi, faţă de semeni, plante şi animale, şi prin acestea faţă de Însuşi Dumnezeu ?
Drumul către bine, către frumos e totuşi scurt, dar trebuie să reuşeşti să îl vezi, adică să iubeşti, până la urmă.
Vă doresc să vă iubiti mult, sincer şi cu adevărat ! Şi să vă iubiți întâi pe voi înşivă şi să nu vă fie frică de această iubire deoarece aşa veţi ajunge să iubiți cu siguranţă şi pe alţii !

Iubiți-vă sincer şi veşnic !

Iubiți-vă cu adevărat!


Publicat de: Ioniţă Lucian la data de: 07-12-2015, 2:45 am
Cuvinte cheie: indragostire bazat pe 0 notari

Adauga acest text literar in colectia personala Adauga la favorite Recomanda aceast text literar prin Yahoo Messeger Trimite pe YM     Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail Raporteaza continut inadecvat Raporteaza neadecvat! 

Comentarii la acest text:

Nu sunt comentarii la acest text!

Adauga Comentariu


   Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail
Expeditor: (nume prenume) *
Destinatar: (nume prenume) *
Expeditor: (e-mail) *
Destinatar: (e-mail) *
Mesaj Personal

*
* campuri mandatorii

Citatul ZileiCitatul Zilei  Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu
Actorul este un tip care - daca nu vorbesti despre el - nici nu te asculta.
Autor: Marlon Brando - Categorie: Actor .

Intelepciune.ro va recomanda


Fara Poza

Boris Ioachim
"Ce este pesimistul? Un optimist bine informat." Grigore Moisil "Poeţii nu se ruşinează de propriile experienţe - ei profită de ele." Friedrich Nietzsche
S-a nascut in data de 25-Ianuarie-1967
Oras: Săveni
Judet: Botosani
Varsta: 54 ani
Membru din: 13-Octombrie-2008
Texte publicate: 465

Ultimele comentarii:

Elena Movileanu - 14-03-2021, 7:00 am

Contact Cultural - Mircea Duca - 04-12-2019, 1:27 am

Silvia Bebereche - 18-10-2018, 12:17 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 10-10-2018, 8:03 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 24-09-2018, 11:31 am

Silvia Bebereche - 22-09-2018, 9:30 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 22-09-2018, 5:40 pm

Membrii Intelepciune.ro recomanda


Fara Poza

Elena Movileanu
S-a nascut in data de 11-Iunie-1987
Oras: Iasi, Judet: Iasi
Varsta: 34 ani
Texte publicate: 95


Fara Poza

Mihaileanu Laurentiu
S-a nascut in data de 10-Noiembrie-1953
Oras: Cluj-Napoca, Judet: Cluj
Varsta: 68 ani
Texte publicate: 17

Home | Citate Celebre | Citate Noi | Citate Populare | Autori Celebri | Proverbe | Calendar Autori | Pagina Mea | Pentru Site-ul Meu | RSS | Contact
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Copyright © 07.2007 Intelepciune.ro - Toate drepturile sunt rezervate
Creat si intretinut de Mican Daniel
Creative Projects