Home     Librarie Online     Citate Celebre     Autori Celebri     Proverbe     Cenaclu     Adauga Text Cauta Citate


     (Stihii de adormit copii) - 1 - back


Un stat secularizat este un stat autonom față de preceptele Sfintei Scripturi și, de ce nu, ale sfintei tradiții. Ponderea rupturii statului în raport cu cerințele dumnezeiești se observă mai mare în ceea ce privește dispozițiile de a face din Scriptură. Atunci, mă întreb, nu ar trebui (statul) să se detașeze și de prescripțiile de a nu face?…din aceeași Sfântă Scriptură. Adică…dacă Scriptura zice că ceva e bun, Statul spune că nu-i bun; dacă Scriptura zice că altceva nu-i bun, Statul zice că-i bun. Asta nu e secularizare, asta-i contră. Nu ne știm nici seculariza…sau…secularizarea, de fapt, nu se poate. Dacă nu vrei să fi nici Da, nici Nu, atunci nu rămâne decât Poate; orice Poate naște doar nesiguranță. Totuși, stihiile constituționale prevăd între substantivele decență, libertate, dreptate, igienă, sănătate, respect..prevăd verbe precum trebuie, are (obligația), asigură, propășește (spiritual, material), jur…etc. Nu se poate așa. E inepție, tot nisipul din Sahara s-a mutat în ochii noștri.

Picături de ochi dom’le, cât de multă picătură.., asta-i soluția. (“aștept” nobel pentru soluție)… pentru ochi sau pentru deranj?! Dar e simplu: statul acceptă și protejează nedreptatea cu scopul acumulării de capitaluri pecuniare. Așa că, ce suntem noi (cetățenii, oamenii în general)? Scule pentru capital. Ce este o sculă? Poi.., pe lângă a fi acel ceva pe care-l murdărești și tocești și de care te dispensezi fără remușcări, e un bun. Unde aparține bunul? În circuitul civil. Deci, în accepțiunea statului secular, omul, este un obiect vandabil. Juridic vorbind, lipsa interesului detașat se comportă ca un veritabil solvent în contact cu interesul personal.

Iar noi suntem cei mai buni “ostași” luptând pentru starea de sclavie. Sclavului autentic, cel din vechime, îi era era anulată orice speranță de libertate. Sclavului modern i se inoculează, chiar și forțat, aparența libertății. Un asemenea om, muncește mult, dar pentru alții (de obicei mai proști ca el), pentru o convenție pe care nu o controlează; muncește mult pentru capricii, dar nu ale lui. Omul diferit, de asemenea muncește mult, dar raportul de muncă este cu sinele. Acest din urmă om, acest antonim, contemplă libertatea, dreptatea, igiena publică și liniștea; bunul-simț și buna credință între el și lume.

După prelegerea de mai sus, parlamentarul X a fost victima unei tamponări în trafic. Din supărare pe țară..s-a dat cu capul de parbriz. Ca să vezi, victimă nedreaptă și cu pretenții. Discriminează așa zisul băutor montat…, de cineva, de unde să știe, că doar din parlament a plecat…; Pentru că în spitale nu era loc pentru capul lui, a plecat la tratament, călătorie plătită de stat și din compasiune, pe o insulă pustie. Și când te gândești că bulevardul respectiv, pe care a avut loc accidentul, era gol-goluț la ora 5 dimineața.

Minune negativă, ce să zic?!

Omul antonimic ridică zilnic excepții de neconstituționalitate cu privire la omul convențional (uneori chiar tras la loz-în-plic). Suveranitatea țării aparține poporului (zice constituția), dar poporul se află într-un proces galopant de transformare în convenție financiară. Convenția financiară nu ne aparține. Noi suntem doar un ecosistem leșinat în plasa pescarilor. Cine merge, de obicei, cu curentul? Peștii morți. Așa cum rezultă din vechea și mult uzata egalitate dintre un anume a cu un anume b și respectivul c, suveranitatea noastră s-a alienat, a devenit foarte amovibilă. Stihia constituțională nu mai este inalienabilă, insesizabilă, imprescriptibilă. Gata. N-a durut, nu? Sau?

Un grup de emigranți au tras barca la mal pe insula pustie. Parlamentarul X își contemplă sinele pe plajă. Un om din acea barcă îi cere bani lui X ca să-l ducă în civilizație. Ăsta zice că n-are. Ba mai mult, le cere el bani ca să le clarifice care-i treaba cu civilizația. Îți dau mă! ..zice un emigrant. Zi-mi mă unde să mă duc, încotro să mă îndrept. Măi posibile azilant (zice parlamentarul).., nordul și sudul, estul și vestul sunt compromise; convenția dintre cei câțiva, lipsa sentimentului de vinovăție, respectiv dezumanizarea, au interferat cu liniile de câmp magnetic și le-au zburătăcit. Aruncă-ți busola că nu-ți mai trebuie. Șezi, nu-mi trebuie banii tăi. N-am nevoie de convenții fantasmagorice. Măi.., unde-i concurență acolo-i civilizație. Ăla care-l ia de mână pe cel de lângă, ba chiar îl pune înainte, ăla nu-i civilizat pentru că nu concură. Ăla care pleacă urechea la regretul exprimat (ca armă covârșitoare împotriva individualismului) de alt om și își dă seama că are totuși ceva bun în el, că-i pasă celui vinovat, că acel ceva bun există, dar nu funcționează bine, noh..ăla nu-i civilizat. Altul care și-a unificat deplin inconștientul cu subconștientul și cu conștientul devenind precum sfinții..noh, ăla nu-i civilizat. Cel care a spus un Nu hotărât tenebrelor sinelui în urma contemplației..noh, ăla nu-i civilizat. Așa că, opusul la toate astea e civilizația spre care ai pornit cu barca.

Emigrantul, fără școală, dar împins de dorința să-și salveze familia și vecinii, zice: apoi.., ca să mă primească ăștia în civilizație trebuie să mă duc pe malul meu de unde am plecat, să-i împușc pe toți din barcă și s-o iau la val singur. Cred că așa mă primește sigur (le-am arătat atitudine!), plus că-mi dă și ceva convenții de plastic…sau de hârtie, dar totuși cred că de plastic că-s nespălat.

Îhî, zice X.

Apoi…, continuă fugaru’, apoi tot așa-i și la mine în țară…; bă X, tu mă zăpăcești, io nu mai înțeleg…de ce ne mai atacă, mă?! Că pace, pace…, apoi pace o fost, numa’ că s-o certat ei pe ceva lichide din deșert, cu toate că era să mor, într-o călătorie, de sete. N-o ieșit convenția, n-o bătut tratatu’ de la ora 12 cu ăla de la ora 16…

Ni s-au făcut grădinile alb-negru de atâta civilizație.

Băi, zise omul din barcă, eu, de exemplu, îs azilant; tu cine ești? Eu sunt cu apetit filosofic, dar n-am ajuns niciodată master-chef în bucătăria ideilor. Mici intervenții cu mici dejunuri am avut…și cu toate astea servesc foamea aici pe insula de exil, pustie. Nu a burții, burta-i, Doamne, plină destul. Mai sunt ceva: sunt acel rob netrebnic care și-a făcut doar datoria. Chiar de-aș fi fost primul sau ultimul. Un singur om să rămână în țară și el devine întreg poporul. El ține suveranitatea. După ce dispare.., rămâne tradiția ca unic titular al suveranității poporului. O majoritate nu cântărește mai mult decât un singur om. Un singur ultim om. Asta înseamnă, în definitiv, și justiție. Pe un talger stă majoritatea, iar pe celălalt o singură persoană. Balanța rămâne perfect echilibrată. Societatea (sănătoasă) nu se divide în cantități, ci în calități. Așa trebuie judecat orice sufragiu. Așa trebuie înțeleasă democrația: implicit libertatea și dorința ultimului om minoritar, binele până la ultimul om, respectul față de conștiința fiecărui om până la ultimul. Gândire, opinie, credință, toate satisfăcute implicit ultimului om minoritar. Este, deci, evident că nu putem discerne pe baze cantitative, ci calitative. Cvorumul calităților, nu cvorumul cantităților. N-am vorbit aici de vreo stihie constituțională anihilată, ci de una pentru viitor.

Și totuși foamea asta…; omule din barcă, tu ai religie? Am. Și ce zice religia ta? Zice că-i bine. Și nu vrei tu să vii la Hristos? Aș vrea…, darrr Ăsta-i civilizat? Mă.., nu prea. Hmm, zice omul din barcă, mai văd.

Ce să mai vezi măi omule, că n-ai unde privi. Uite aici în nisip ce scriu cu bățul: Luca 22:25, 22:26, 22:31, 22:32, 22:46.

…m-ai convins, mă duc la altă farmacie. Nu mai emigrez. N-am de ce. Cred că dormeam când hotărâsem, poate să fi fost chiar vreo comă. Mă duc pe malul meu și sădesc o cruce în pământul mormintelor părinților noștri. Viitorul se naște din trecut, dar într-o bună măsură și trecutul renaște din viitor.


Publicat de: Contact Cultural - Mircea Duca la data de: 22-09-2019, 12:37 am
Cuvinte cheie: stihii | copii | viitor | trecut | normalitate bazat pe 0 notari

Adauga acest text literar in colectia personala Adauga la favorite Recomanda aceast text literar prin Yahoo Messeger Trimite pe YM     Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail Raporteaza continut inadecvat Raporteaza neadecvat! 

Comentarii la acest text:

Nu sunt comentarii la acest text!

Adauga Comentariu


   Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail
Expeditor: (nume prenume) *
Destinatar: (nume prenume) *
Expeditor: (e-mail) *
Destinatar: (e-mail) *
Mesaj Personal

*
* campuri mandatorii

Citatul ZileiCitatul Zilei  Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu
Unele dintre cele mai mari povesti de dragoste pe care le-am cunoscut implicau un actor, singur-singurel.
Autor: Wilson Mizner - Categorie: Actor .

Intelepciune.ro va recomanda


Fara Poza

Boris Ioachim
"Ce este pesimistul? Un optimist bine informat." Grigore Moisil "Poeţii nu se ruşinează de propriile experienţe - ei profită de ele." Friedrich Nietzsche
S-a nascut in data de 25-Ianuarie-1967
Oras: Săveni
Judet: Botosani
Varsta: 54 ani
Membru din: 13-Octombrie-2008
Texte publicate: 465

Ultimele comentarii:

Elena Movileanu - 14-03-2021, 7:00 am

Contact Cultural - Mircea Duca - 04-12-2019, 1:27 am

Silvia Bebereche - 18-10-2018, 12:17 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 10-10-2018, 8:03 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 24-09-2018, 11:31 am

Silvia Bebereche - 22-09-2018, 9:30 pm

Contact Cultural - Mircea Duca - 22-09-2018, 5:40 pm

Membrii Intelepciune.ro recomanda


Fara Poza

Elena Movileanu
S-a nascut in data de 11-Iunie-1987
Oras: Iasi, Judet: Iasi
Varsta: 34 ani
Texte publicate: 95


Fara Poza

Mihaileanu Laurentiu
S-a nascut in data de 10-Noiembrie-1953
Oras: Cluj-Napoca, Judet: Cluj
Varsta: 68 ani
Texte publicate: 17

Home | Citate Celebre | Citate Noi | Citate Populare | Autori Celebri | Proverbe | Calendar Autori | Pagina Mea | Pentru Site-ul Meu | RSS | Contact
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Copyright 07.2007 Intelepciune.ro - Toate drepturile sunt rezervate
Creat si intretinut de Mican Daniel
Creative Projects