Home     Librarie Online     Citate Celebre     Autori Celebri     Proverbe     Cenaclu     Adauga Text Cauta Citate


     „DUBITO ERGO COGITO, COGITO ERGO SUM. SUM ERGO DEUS EST” - back


Pentru că tot suntem la Sfântul Augustin, aș vrea să aduc în discuție o expresie foarte la modă, astăzi, atribuită lui Descartes. „Dubito ergo cogito, cogito ergo sum”. O să te întrebi care este legătura! Legătura este chiar mare. De ce? Păi... cum să spun... Sau, mai bine, spune tu! Cum îți sună expresia: „Eu știu că cuget, eu știu că exist? Pare o traducere, puțin mai... mă rog, în mai multe cuvinte dar, ideea este aceeași. Această... a doua formă a celebrei expresii descartiene este, de fapt, dacă o luăm cronologic prima și, îi aparține cui crezi? Ai ghicit! Lui Augustin! Între zicerea lui Augustin și cea a lui Descartes este o diferență de circa 1250 de ani, în favoarea lui Augustin, firește! Ce a fost în capul de filosof al lui Descartes, nu știu și nu asta mă preocupă. Ținând cont de... universalitatea cunoașterii, chiar că nu ar fi nimic de insinuat. Mai ales că, maestrul, a și dezvoltat-o, dându-i un aer de... „mai lungă durată”... Aș dori să fac un comentariu legat, însă, de... corectitudinea ideii în sine.
„Dubito ergo cogito”; mă îndoiesc, deci gândesc. Apropo de îndoială, Kant spunea că omul nu poate ajunge la cunoașterea lucrului în sine. Ceea ce el consideră că este realitate nu ar fi decât o reprezentare subiectivă care se naște în mintea lui în urma procesului de cunoaștere. Și asta din cauza modului prin care omul ajunge în posesia percepției. Este vorba de... drumul parcurs de stimulul exterior care acționează asupra organelor de simț, ca să urmeze apoi calea „necontrolabilă” a nervilor, ca în final să dea naștere unei impresii, undeva prin creier. Poți pune mâna în foc că stimulul care impresionează ochiul este redat, ca atare, după drumul pomenit mai sus? Mulți, spun că nu! Printre care și Kant. Ei susțin că, de fapt, lumea nu este decât o reprezentare pe care ne-o facem noi despre ea, adică, ea nici nu ar exista sub forma în care ne apare nouă în urma percepției. Ceea ce apare aici a fi inconsecvență, este că, organul percepției nu este tratat cu aceeași unitate de măsură. Pentru că și el își face cunoscută prezența, nu numai prin treaba pe care o face, ci și prin autopercepție, nu ar trebui să intre și el în categoria lucrului în sine care nu poate fi cunoscut? Vreau să spun că, cele două, obiectul perceput, și organul de percepție, în toată această filosofie, sunt tratate discriminatoriu. Dacă și el ar fi o iluzie, atunci, prin extensie și noi am fi tot iluzii, nu? Mă refer la corporalitate. Se mai uită aici faptul că, la cunoaștere se ajunge nu prin percepție sau mai bine spus nu numai prin percepție. Dacă percepției nu i s-ar atașa o noțiune, prin gândire, ea ar dispărea fără să lase vreo urmă în conștiența noastră, în memoria adică. Dacă nu ne-am concentra atenția asupra ei bombardând-o cu noțiuni, prin gândire, memoria noastră nu ar fixa-o. Aș accepta spusele lui Kant numai în ideea că ele s-ar referi la entitatea care transcende existența, la acel Absolut care, într-adevăr, nu poate fi cunoscut în Sine. Doar că la mine, acest Sine, este scris cu majusculă, după cum se vede.
Îndoiala lui Descartes, cred că vrea să evidențieze însă altceva. Cred că ea ne vorbește despre abilitatea omului de a raționa. Cum, rațiune fără gândire nu este... Hm! Dar totuși... Cred că ceva nu este la locul lui. Spun asta pentru că... într-adevăr, percepția apare înaintea gândirii dar, la înțelegere noi nu putem ajunge decât prin gândire. Vreau să afirm că, nu îndoiala îmi evidențiază mie faptul că aș gândi, ci gândirea îmi poate evidenția faptul că aș avea, eventual, dubii. Lucrurile ar sta, deci, taman invers. A trage concluzia cum că, gândirea omului ar putea fi evidențiată de altceva în afară de ea însăși este o mare eroare! O să spui că despic firul în prea multe... Se poate... dar este vorba, totuși, despre un mare filosof!
Hai să vedem și partea care urmează: „cogito ergo sum”. Gândesc deci sunt. Asta ar fi partea comună celor doi. Ea mi se pare corectă! Da, nu te mira! Chiar este corectă! La conștiența de sine nu poți ajunge decât prin gândire. Omul este conștient de sine datorită faptului că poate gândi și nu viceversa. Adică, nu gândești pentru că ești conștient de sine, ci ești conștient de sine pentru că... gândești. Conștiența de sine nu este decât cunoaștere de sine.
Dar, partea a doua a sintagmei este cea care, pentru prima oară, a fost exprimată de Augustin, cu circa 1250 de ani înainte, ziceam! Cel puțin, așa mi se pare mie!!
Concluzia mea ar fi că, varianta „dilatată” pe care a oferit-o Descartes, în prima ei parte, adică tocmai în partea care îi aparține, este lovită de eroare. Atâta am de spus!... Dar, uite că ar mai fi, totuși, ceva! Se pare că zicerea descartiană mai conținea ceva. Acum, chiar nu știu dacă suplimentul nu cumva i-a fost adăugat ulterior. Un fel de, colaj făcut din spusele sau înscrisurile filosofului. Spun asta pentru că ea apare de cele mai multe ori în varianta... fără. Această ultimă parte ar fi: „Sum ergo Deus est”. Adică... „sunt deci Dumnezeu este”.
De multă vreme mă încearcă gândul că cea mai mare dovadă a existenței Lui este faptul că eu „exist” (omul, în general). De fapt, este spus puțin invers. De existența Lui sunt sigur... de a mea nu sunt, deloc, sigur. Cu această ultimă parte, filosoful și-a recâștigat stima mea. Doamne, ajută!
Și, pentru că tot vorbeam de îndoială și de lucrul în sine...


Publicat de: octav semarian la data de: 20-03-2017, 9:45 pm
Cuvinte cheie: Hm! bazat pe 0 notari

Adauga acest text literar in colectia personala Adauga la favorite Recomanda aceast text literar prin Yahoo Messeger Trimite pe YM     Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail Raporteaza continut inadecvat Raporteaza neadecvat! 

Comentarii la acest text:

Nu sunt comentarii la acest text!

Adauga Comentariu


   Recomanda aceast text literar prin E-mail Trimite prin e-mail
Expeditor: (nume prenume) *
Destinatar: (nume prenume) *
Expeditor: (e-mail) *
Destinatar: (e-mail) *
Mesaj Personal

*
* campuri mandatorii

Citatul ZileiCitatul Zilei  Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu Vreau Citatul Zilei pe Site-ul Meu
Scoala cea mai buna e aceea in care vezi alaturi de tine suflete care-ti sunt ca fratii si surorile.
Autor: Nicolae Iorga - Categorie: Scoala .

Intelepciune.ro va recomanda


Fara Poza

Boris Ioachim
"Ce este pesimistul? Un optimist bine informat." Grigore Moisil "Poeţii nu se ruşinează de propriile experienţe - ei profită de ele." Friedrich Nietzsche
S-a nascut in data de 25-Ianuarie-1967
Oras: Săveni
Judet: Botosani
Varsta: 50 ani
Membru din: 13-Octombrie-2008
Texte publicate: 465

Ultimele comentarii:

Contact Cultural - 16-06-2017, 11:27 am

Camelia Ardelean - 06-05-2017, 11:17 pm

Camelia Ardelean - 06-05-2017, 11:14 pm
Dragi prieteni, de fiecare dată citesc cu mare interes și plăcere comentariile voastre și mă bucur de percepția fiecăruia, chiar dacă uneori, aceasta este diferită! Vă mulțumesc pentru răbdarea de a parcurge textele mele și pentru atenția ce le-o acordați!
Contact Cultural: nu știu la ce apă sălcie faci referire, te rog să fii mai explicit(ă)! J Așa cum bine punctează Nicoles, tristețea face parte din viață, poate mai mult decât bucuria, uneori, de aceea este normal să scriem și despre ea! Viața nu este numai zbor de fluturi și zumzet de albine, din păcate! Nu trebuie să-ți fie frică de tristețe, fiindcă ea ne ajută să apreciem mai mult binele din viața noastră! Mulțumesc mult de popas!
Silvia Bebereche: mulțumesc de cele 2, de fapt 3, catrene foarte reușite! Nu trebuie să-ți ceri scuze pentru intervenție, eu mă bucur de vizită și interes! J
Nicoles: mă bucur mult de rezonanță, mulțumesc! J
Vă îmbrățișez pe toți cu drag!

- 24-04-2017, 8:03 pm
prima intrebare: nimeni! nu e vorba de trup, citeste mai atent, straturile de fard se topesc, acele straturi desi aparent trebuiau sa protejeze, de fapt erau o incatusare, iar sufletul e cel care canta fiindca este eliberat de povara uratului.....
a doua: nu cred ca este
a treia: nu
a patra: ba da, chiar foarte sus
a cincea: este
a sasea: alegem ceea ce avem nevoie pentru a ne mantui
a saptea: poate fi, as inclina sa spun ca da, nu e usor sa mori triumfator
a opta: nu doar pacatul e greu, e mult mai sa te pastrezi curat, insa daca reusesti desigur ca nu poti intelege cealalta cale, eu am zis asa intr-o poezie:
Dar greu e sa zambesti,
Cand inima iti plange,
Sa fii cel care esti,
Cand tot in jur se frange....
a noua: frumosul nu poate fi iubit de cei care nu-l vad, pentru ca nu-l inteleg
a zecea: iubind nu gresim niciodata

Contact Cultural - 24-04-2017, 7:30 pm
…și cine poate topi trupul pentru a descătușa din suflet o melodie necântată?
E trupul o binecuvântare pentru sufletul încă în evoluție?
S-ar pierde sufletul liber în imensitatea eternității?
Nu ar putea încă zbura?
Este moartea triumfală garanția zborului liber și nestingherit, rațional și conștient, cu țel precis prin imensitatea eternității?
Pentru că sufletul trebuie să fie una cu eternitatea, pentru că cine nu e cu Mine, e împotriva Mea!
Să iubești desăvârșitul e simplu; e ușor, da..dar cât e de frumos să iubești frumosul!
De ce trebuie să alegem greul?
E greul condiția unei morți triumfale?
Păcatul e greu; să trăim doar în păcate ca să ne fie greu?!
De ce să suferim iubind frumosul doar pentru că există orbii?
Să-i stârpim.
Dar dacă-i stârpim facem urâtul, păcatul.
Putem iubi frumosul cu urâtul?
Putem greși iubind?
S-ar zice că da, dar aia nu-i iubire.
Cred că cel mult pasiune.
A iubi frumosul desăvârșit înseamnă a face frumos desăvârșit; asta fiind complet, adică tuturor.
De aici greul.

- 24-04-2017, 5:07 pm

Contact Cultural - 24-04-2017, 2:37 pm

Membrii Intelepciune.ro recomanda


Fara Poza

Camelia Ardelean
S-a nascut in data de 02-Iunie-1972
Oras: Deva, Judet: Hunedoara
Varsta: 45 ani
Texte publicate: 7


Fara Poza

Danuzia
S-a nascut in data de 12-Mai-1971
Oras: Deva, Judet: Hunedoara
Varsta: 46 ani
Texte publicate: 7

Home | Citate Celebre | Citate Noi | Citate Populare | Autori Celebri | Proverbe | Calendar Autori | Pagina Mea | Pentru Site-ul Meu | RSS | Contact
| | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | | |
Copyright © 07.2007 Intelepciune.ro - Toate drepturile sunt rezervate
Creat si intretinut de Mican Daniel
Creative Projects